jueves, 3 de febrero de 2011

'El quadern de Nicolaas Kleen', Jaume Benavente

El quadern de Nicolaas Kleen
El cuaderno de Nicolaas Kleen
Jaume Benavente

Editorial Columna / Roca Editorial
1ª edició, juliol de 2010
Gènere: Novel·la negra
358 pgs. / 301 pgs.
ISBN: 9788466412858 (cat.)

ISBN: 9788499181394 (cast.)

Moltes vegades m'he preguntat si Marc Pastor és conscient del benefici que va aportar al gènere negre català quan va publicar La mala dona (La Magrana / RBA). Al mateix temps que desembarcava a Espanya el primer volum de la trilogia Millenium (2008), de Stieg Larsson, i, per tant, començava el boom de la novel·la negra, apareixia també l'obra de Marc Pastor, que va suposar una revitalització del gènere a Catalunya. Des de llavors, al nostre autor li ha passat com al Larsson, que tot el que s'ha vingut publicant fins ara s'ha estat comparant amb les seves obres (allò de "no està malament, però com La mala dona...").

Amb El quadern de Nicolaas Kleen, Jaume Benavente obre una nova porta a la literatura negra en català demostrant una capacitat d'ambientació i recreació d'escenes que recorden l'estil d'autores sueques d'actualitat com Camilla Läckberg. Benavente situa l'acció a Amsterdam i s'inventa un nou personatge, l'inspectora Marja Batelaar, que ha d'investigar la mort, en una pensió dels baixos fons de la ciutat, d'una noia jove de la que ningú sembla saber res. Batelaar, policia culta amb afició per l'art, més aviat tímida i marcada per l'assassinat del seu germà, haurà d'investigar també la progressiva desaparició d'alguns dels amics més propers de la morta. Això i el silenci dels pocs coneguts que poden facilitar informació fan d'aquest cas un dels més complicat per Batelaar.

Benavente proposa una història perfectament tramada, sense alts i baixos, i amb personatges ben definits. Marja Batelaar té la força suficient com per poder continuar amb una saga de diversos títols i, de fet, tot apunta a què així serà. La qualitat de la prosa, el món literari que Benavente construeix a Amsterdam i, sobretot, el fet que l'autor no necessiti subtrames superficials (que en moltes novel·les només serveixen per omplir pàgines), fan d'El quadern de Nicolaas Kleen la porta perfecta per accedir a un seguit d'autors catalans que, tot i no ser tant reconeguts perquè tot just comencen o perquè no tenen suficient cobertura mediàtica, reclamen l'atenció de tots nosaltres. Si fem l'esforç de conèixer els nous noms del gènere, podrem descobrir sorpreses tan bones com la de Jaume Benavente.

0 comentarios: