jueves, 20 de enero de 2011

'L'home que dormia al cotxe', Nil Barral

L'home que dormia al cotxe
Nil Barral (pseudònim)
Editorial Amsterdam
1ª edició, gener de 2011
Gènere: Novel·la negra
137 pàgines
ISBN: 9788493687939


L'editorial Amsterdam acaba de publicar L'home que dormia al cotxe, novel·la negra signada per Nil Barral, pseudònim, suposadament i segons informa la pròpia editorial, d'un dels escriptors "més reconeguts del país". No sabem qui és ni tampoc si algun dia ens ho diran. De moment, sembla que s'han de seguir les estratègies de marketing que tan bons resultats han donat a altres pseudònims en el passat (Enrique Moriel, Joseph Gelinek o Andrés Vidal, per citar-ne uns quants).

La novel·la està protagonitzada per Nil Barral (que també dona nom a l'autor del llibre), empleat d'una empresa d'assegurances que té com a objectiu intentar que els clients no cobrin les pòlisses contractades. Quan un home apareix mort en el cotxe on estava vivint, Barral mirarà d'avariguar si ha estat la dona que ha assassinat el marit. Es tracta d'una novel·la curta (137 pàgines) amb una trama molt fluixa que, per l'estil, apunta més al gènere juvenil que al d'adults (exceptuant algunes frases que deixen de pedra, com "el va agitar [un plec de papers] en l'aire, com si fos l'himen de la seva filla". Uff, no?).

Tot i que L'home que dormia al cotxe es publica com a novel·la negra, la veritat és que aquest gènere exigeix molt més que el sol fet de què hi hagi un cadàver i una investigació molt superficial per part d'un detectiu, periodista o empleat d'una asseguradora. Em sorprendria molt que realment darrere d'aquesta obra s'amagués un dels "escriptors més reconeguts del nostre país" (tot i que la paraula "reconegut" és molt ambigua). Potser aquesta és una d'aquelles novel·les que molts autors tenen escrites i oblidades al calaix a l'espera de què un dia un editor amb do de vendes la recuperi sota una bona estratègia de marketing (en aquest cas, el misteri al voltant del pseudònim).

Em pregunto si Andreu Martín (recent Premi Pepe Carvalho i, per tant, persona de referència dintre del gènere) pensa de debò el que diu a la portada del llibre o bé està participant en el joc: "la novel·la negra més brillant i enginyosa que he llegit l'últim any" (?). Suposadament L'home que dormia al cotxe és la primera novel·la negra d'aquest "autor reconegut" i, també, és la primera entrega d'una sèrie protagonitzada per aquest personatge. D'això se'n diu confiança cega en un projecte.

0 comentarios: