lunes, 27 de diciembre de 2010

Xavier Theros recupera la Barcelona de la Sisena Flota


El llibre aprofundeix en la relació entre els barcelonins i els marines americans que van arribar als anys 50

Manel Haro. Barcelona (Text i foto)

Aquest local que veieu en imatge és el Kentucky, situat al número 11 del carrer Arc del Teatre, un dels pocs escenaris on encara queden marques dels marines americans de la Sisena Flota que entre 1951 i 1987 van establir el seu punt neuràlgic d’oci a Barcelona. L’autor Xavier Theros acaba de veure publicat el seu llibre La Sisena Flota a Barcelona. Quan els nord-americans envaïen la Rambla, que ha estat guardonat amb el Premi Huertas Claveria que convoquen l’editorial La Campana i La Lamentable Penya.

Un dels membres del jurat, l’exigent Juan Marsé, va destacar a la presentació d’aquest llibre que “des del punt de vista informatiu, es un treball aclaparador, perquè no solament parla dels americans, sinó que fa un retrat molt exhaustiu de la vida del Barri Xino d’aquells anys on s’inclouen els locals de l’època i tota la seva vida nocturna”. La tasca d’investigació de Theros ha donat com a resultat un volum on es poden trobar fins i tot la correspondència entre els marines i les noies barcelonines que es quedaven a la ciutat sense els seus amants.

“Aquells eren els anys del Zippo, l’encenedor que, per molt que ho intentessis, mai s’apagava”, va comentar l’autor del llibre, que va voler afegir altres detalls curiosos com l’existència de l’establiment Fotos Ramblas, que es va especialitzar en fer retrats de casaments entre els marines i les noies del Barri Xino amb la llegenda que diu que els vestits d’ells eren més blancs que els d’elles. O també que la Sisena Flota preferia Barcelona davant de Marsella o Nàpols per dues raons: una, perquè tots els locals del Barri Xino i del carrer Escudellers estaven a prop del port; i l’altra, perquè Barcelona era l’única ciutat on, si es passaven de la ratlla, ningú els hi clavava cap bufetada. A partir del 1951 va ser, precisament, l’entrada de moltes novetats que no existien, ha volgut afegir José Martí Gómez, periodista i membre de La Lamentable Penya, com els xiclets, els self services, la consolidació de la Coca Cola i els texans, entre altres.

El llibre és un relat d’una època clau de Barcelona i de Catalunya, d’aquells anys que es veien els marines baixant per les Rambles, prenent copes al Kentucky, el Texas o el Tequila, o passant l’estona al Billares Novedades. Per completar la bona feina, el volum conté 66 fotografies de Joan Colom, Nat Farbman, Pérez de Rozas, Marcel·lí Sàenz i Català-Roca entre altres.

0 comentarios: