sábado, 15 de enero de 2011

'Cuina i terra de la Vall de Boí', Diversos autors

Cuina i terra de la Vall de Boí / Cocina y paisaje de Vall de Boí
Text d'Albert Moyes Farrero
Il·lustracions d'Àlex Fraguas
Editorial Meteora
1ª edició, novembre de 2010
Gènere: Turisme / Gastronomia
144 pàgines
ISBN: 9788492874255 (cat.)
ISBN: 9788492874262 (cast.)


A qui no li agrada fer escapades de cap de setmana per la Catalunya interior i trobar-se amb festes locals o gaudir de la gastronomia de poble (aquella on fins i tot el pa amb tomàquet és diferent i més bo que a la ciutat)? L'editorial Meteora ens proposa una guia molt exhaustiva sobre la Vall de Boí (Alta Ribagorça), un punt de trobada pels amants de la bona cuina casolana i la natura en estat pur.

El llibre està estructurat en quatre capítols que es corresponen amb les estacions de l'any. Cadascuna d'elles fa un repàs a les seves particularitats: per exemple, a la primavera trobem el despertar de la natura i algunes tradicions com el carnestoltes o el viacrucis; a l'estiu ens proposen les romeries a muntanya, les festes majors, un bon passeig pel Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici o fins i tot gaudir de les falles; per reflectir la tardor, els autors ens parlen de la cacera, l'estació d'esquí de Boí-Taüll o un repàs que farà les delícies dels boletaires; finalment a l'hivern tenim la matança del tocino o bé una estada per sentir el fred intens de la neu.

Cuina i terra de la Vall de Boí és una guia que repassa fins el més mínim detall i molt especial resulta les receptes gastronòmiques, també dividides per estacions: el bacallà agredolç, el braç de la Fabiola (dolç), la truita de riu farcida, el pollastre amb bolets, el fretxinat o canelons de ceps (què bo que ha d'estar aquest plat). Per cert, que Àlex Fraguas ha estat l'encarregat de fer unes encertadíssimes il·lustracions per fer més atractiu el receptari.

El llibre és un d'aquells volums que fa goig mirar i remirar i al qual podem recórrer per fer múltiples viatges a la Vall de Boí. Per completar la bona feina dels autors i editors de Meteora, la guia compta amb calendari de dates destacades, consells pel viatger, introduccions històriques i sobre el patrimoni de la zona i molt bones fotografies per mostrar-nos la riquesa de la Vall de Boí. Feu-li un cop d'ull i veureu que no us podeu estar d'agafar el cotxe i tirar cap allà. Bon viatge i bon profit doncs!

1 comentarios:

M.Dolors dijo...

Em satisfà veure que un projecte com aquest llibre agradi.
Crec que és un llibre molt senzill i molt pràctic. Que permet conèixer la cuina de l'Alta Ribagorça i dur a la pràctica moltes de les seves receptes. I, alhora, podem endinsar-nos en un paisatge, de vegades no massa conegut.
Jo m'estimo molt aquesta Vall i m'agradaria donar-la a conèixer a molta gent.
Dolors